- English
- Română
Ziua Internațională de Comemorare a Persoanelor Decedate de HIV/SIDA!
Anual, în a 3-a duminică a lunii mai, comunitatea internaţională comemorează persoanele decedate de SIDA. Această zi comemorativă prezintă o oportunitate de a demonstra voinţa şi dorinţa întregii comunităţi de a contracara infecţia HIV şi de a susţine persoanele care trăiesc cu HIV. Această infecţie, atât în Republica Moldova, cât şi în mun. Chişinău, prezintă o problemă prioritară de sănătate publică, ne priveşte pe toţi şi pe fiecare în parte, şi în lipsa unui control permanent asupra ei , poate provoca daune simţitoare socio - economice şi psiho- emoţionale.
Situaţia epidemiologică la infecţia HIV se menţine tensionată şi în mun. Chişinău. Până la 01.01.2014 în municipiu sunt înregistrate cumulativ 1450 persoane infectate cu HIV, inclusiv în anul 2013 – 103 cazuri noi. Răspunsul societăţii la HIV/SIDA se realizează prin implimentarea Programului Naţional şi programelor teritoriale de prevenire şi control a infecţiei HIV/ SIDA şi a infecţiilor cu transmitere sexuală pentru a. 2011 – 2015, altor programe educaţionale şi de sănătate. În comun cu instituţiile de sănătate din municipiu, Asociaţia Obştească „Pentru prezent şi viitor” realizează activităţi de prevenire a infecţiei HIV/SIDA în mediul grupurilor vulnerabile.
În ajunul zilei internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA ( Ziua lumânărilor aprinse), am organizat un şir de activităţi de sensibilizare a opiniei publice printre care şi întălniri la nivel de APL. La 08.05.14 am avut o întâlnire cu şeful cabinetului primarului municipului Chişinău,Lilian Carp, cu care am discutat problemele existente în cadrul ONG-lui, referitor la spaţiul necesar pentru desfăşurarea activităţilor.
La 16 mai 2014 la sfârşitul zilei de muncă, în holul Primăriei mun. Chişinău am instalat un banner cu genericul “Reducerea Riscurilor funcţionează - asiguraţi finanţarea”, iar un grup de membri ai ONG - ului au întâmpinat funcţionarii cu materiale informaţionale, acestora le-au fost înmânate panglice roşii explicând semnificaţia acestui simbol, scopurile programului şi necesitatea de stabilire a relaţiilor de parteneriat. Dezvoltarea relaţiilor de parteneriat fiind impuse de necesităţile stipulate în Programul municipal de prevenire şi control a infecţiei HIV/SIDA, aprobat prin Decizia Consiliului Municipal. Funcţionarii Primărei au fost deschişi spre dialog, iar noi, membrii AO sperăm că prin acţiunea desfăşurată, am devenit mai vizibili, şi astfel vom putea,ulterior, stabili acel parteneriat de colaborare necesar pentru atingerea scopurilor propuse.