- English
- Română
Violența Domestică și Cauzele Acesteia
Nu există o singură cauză a violenţei domestice, ci mai degrabă este o combinaţie de factori precum atitudinile societăţii, reacţiile comunităţii, şi experienţele psihologice individuale ale agresorilor şi agresaţilor.Nu este cauzată de alcool, droguri, şomaj, stres sau boală. Acestea sunt doar scuze şi nu reprezintă justificări pentru comportamentul agresorilor.
Violenţa domestică este rezultatul dorinţei agresorului de a avea putere şi control. Femeile sunt considerate mai puţin importante de către majoritatea în societatea noastră, ceea ce creează un dezechilibru de putere între sexe. Prin urmare, agresorilor de sex masculin le este permis de multe ori să scape cu ceea ce fac.
Ce cauzează violenţa domestică?
O combinaţie de factori îi permite să continue:
- experienţele individuale atât ale agresorilor, cât şi ale celor agresaţi (gelozie, frică de abandon, stimă de sine scăzută)
- reacţiile inadecvate ale societăţii (ex. neacţionarea în justiţie, locuinţe insuficiente, lipsa serviciilor de îngrijire a copiilor, tendinţa de blamare a femeilor abuzate)
- credinţele stereotipe ale societăţii şi atitudinile negative faţă de rolurile femeilor şi bărbaţilor (ex. “bărbatul este capul familiei, iar femeia trebuie să i se supună în orice”, “Aşa cum îţi aşterni, aşa dormi”)
În ultimele decenii au fost elaborate si promovate diverse programe și strategii menite să ofere soluţii pentru atenuarea și eradicarea comportamentului violent în mediul social familial.
Aceste iniţiative aparţin unor organizaţii si instituţii cu caracter guvernamental, dar si ale societății civile, care s-au implicat, îndeosebi, în acţiunea de protejare a victimelor și de sancţionare corespunzătoare a agresorilor.
De asemenea, şi în cadrul ONG-ului „Pentru Prezent și Viitor” s-au derulat multiple sesiuni educaţionale, care au urmărit mai multe aspecte ale acestei probleme sociale.
Scopul sesiunii și mesajul prompt a fost că: simplul fapt că vorbeşti despre o situaţie în care ai fost agresat, e un început pentru rezolvarea problemei și îţi conferă sentimentul că poţi să gestionezi situaţia și că ai sprijin din partea celorlalţi.
Nu ascunde ce se întâmplă! Un astfel de episod te poate marca, mai mult decât poţi să-ți dai seama.
Cu acest mesaj, psihologul Lilia Todirașcu a efectuat o şedinţă cu beneficiarele proiectului în data de 27.07.2016 .