- English
- Română
Să combatem maladia socială –TB!
În data de 5 septembrie A.O ”Pentru Prezent și Viitor” a organizat o o sesiune de informare cu titlul ”Combatem TBC prin implicare și Informare” în incinta C.S Durlești, la care și-au consimțit prezența bolanvi de tuberculoză, precum și persoane aflate în instituția medicală pentru diferite consultații și examinări în scop profilactic și de tratament, asistentul social Angela Tănas, ofițerul Sectorului de Poliție din or. Durlești, personalul medical al instituției în frunte cu directorul Ștefan Vârtosu și medicul ftiziopulmonolog de sector Ion Bugan.
Cei prezenți la sesiune au fost inițiați în problema majoră de sănătate publică – Tuberculoza, simptomatică, căile de transmitere și metodele de profilaxie a acestei maladii sociale. În contextul în care incidența cu TBC la nivel global și național este în creștere, cei prezenți s-au dovedit a fi interesați de subiect și în același timp îngrijorați.
Pacienții cu Tuberculoză au avut ocazia să adreseze întrebări ce țin de activitatea organizației, să se expună cu privire la experiențele prin care au trecut din moment ce au fost diagnosticați, atitudinea personalului medical pe durata spitalizării și pe toată perioada de tratamenti. Reieșind din situația că odată diagnosticat cu TB, pacientul nu este apt de muncă și sursele de venit se reduc drastic sau nu mai există, aceștia își doresc o susținere materială pentru o alimentație mai eficientă, de altfel foarte importantă în tratarea tuberculozei.
Pentru a preveni TB și pentru o identificarea timpurie a bolii, cei prezenti au fost îndemnați să efectueze examenul radiologic atunci cănd în oraș este organizat deplasarea autobusului cu micro radiografia, iar investigațiile sunt gratuite. Directorul Centrului de Sănătate Durlești, Ștefan Vârtosu , a mărturisit cu regret că anul acesta, la ultimul control de acest gen, din numărul total de 15 000 de locuitori ai or.Durlești, s-au prezentat doar 3000 de persoane, ca rezultat 8 dintre aceștia au fost diagnosticați cu TBC. Această situație este critică, ce se întîmplă cu restul populației care nu au făcut control radiologic, cîți dintre ei au Tuberculoză și nu-și cunosc diagnosticul? Cert este faptul că riscul de îmbolnăvire pentru un om sănătos crește din moment ce ne confruntăm cu o astfel de realitate!
La final de sesiune, am constatat că populația nu este suficient de informată despre TB și riscurile existente, unii dintre ei ne-au sugerat ideea organizării unor sesiuni de informare atît prin școli, grădinițe, întreprinderi, cît și instituții publice. Persoanele participante au completat un chestionar anonim ce ne oferă un feedback eficient privind necesitățile pacienților și direcțiile în care trebuie să lucrăm.