- English
- Română
Campania de Informare "Stopați TBC pe Durata Vieții"
24 martie este Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei.
24 martie este ziua în care, în 1882, medicul Robert Koch a descoperit bacilul care-i poartă numele - un prim pas în diagnosticarea şi vindecarea TBC. Boala poate fi controlată prin eforturile conjugate ale sistemului medical, pacienţilor, autorităţilor şi comunităţilor. În acest sens, pe lângă asistenţă medicală, sunt necesare măsuri de informare a populaţiei şi de creştere a nivelului de trai!
În data de 24 martie 2013, ora 12:00, Asociația Obstească Pentru Prezent și Viitor s-a apropiat de comunitate ieșind în Grădina Publică "Ștefan Cel Mare" , continuînd campania de informare „Stopați Tuberculoza pe durata vieții!”,aceasta fiind o campanie de informare cu privire la tuberculoza: ce este, cum se transmite, cum se trateaza, ce putem face să prevenim îmbolnăvirea?
Stigmatizarea si discriminarea asociate cu tuberculoza sunt universale, existînd în fiecare țară și regiune din lume, fiind cauzate de mulți factori, inclusiv lipsa înțelegerii bolii, miturile despre transmiterea ei, prejudecăți, deseori informații iresponsabile.
Cu începere la ora 12:00, personalul din cadrul proiectului "Sporirea Rolului Pacientului și Comunității în Controlul TBC" s-au plimbat prin Grădina Publică "Ștefan Cel Mare" , purtînd tricouri „STOP TB” pentru a oferi informații legate de tuberculoza, îndemnînd la solidaritate și implicare, încurajînd un stil de viață sănătos.De asemenea,interlocutorii au fost invitați să completeze un chestionar ce ține de cunoștințele lor despre Tuberculoză și căile de transmitere a acestei boli,dar și metodele de prevenire.Pe parcursul campaniei de informare,unii interlocutori ne-au dezvăluit istorioare despre persoanele care le-au cunoscut în mediul lor și au avut Tuberculoză,experiența pe care au avut-o și felul în care au știut să facă față acestei încercări. Interlocutorilor le-au fost distribuite de asemenea pliante cu titlul "Tușiți Corect" , "Tuberculoza – Întrebări și Răspunsuri".
Fiecare poate face ceva pentru a preveni tuberculoza si acţiunea fiecărei persoane contează.
Conştientizarea de către fiecare persoana a pericolului tuberculozei, asumării responsabilităţii pentru propria sănătate şi implicarea in activităţile de prevenire – este o cale spre combaterea acestei maladii,lucru pe care a încercat să-l facă A.O " Pentru Prezent și Viitor" în cadrul Zilei Mondiale de Combatere a TBC.