- English
- Română
24 Martie – Ziuă Mondială de combatere a tuberculozei cu genericul: „Stopaţi tuberculoza pe durata vieţii!!!”
Ziua de 24 martie este marcată de întreaga lume ca ziua mondială a combaterii tuberculozei. În ciuda tratamentului care dă rezultate de multe zeci de ani, tuberculoza, „ftizia”, „oftica” sau „moartea albă” încă rămâne o problemă globală de sănătate, fiind a doua cauză infecţioasă de deces din lume după virusul HIV. Anual, 1,5 milioane de persoane mor din cauza tuberculozei, indică statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).În R.Moldova în anul 2012 au fost înregistrate 4000 de cazuri noi de TBC.
Tuberculoza se transmite prin aerul pe care îl inspirăm, atunci când un bolnav strănută sau tuşeşte, răspândind microbii în aer. Tuberculoza este, în principiu, o boală a sărăciei, acolo unde condiţiile de viaţă şi de muncă sunt neadecvate. Totuşi, în Moldova, e uşor să te contaminezi şi dacă faci parte dintr-o clasă socială mai înaltă. Factorii de risc ce duc la aparitia sau mentinerea bolii sunt slãbirea sistemului imunitar, malnutriția, conditiile igienico-sanitare precare, vârsta sau frecventarea unei comunitãți în care sunt persoane bolnave.
Foarte mulţi pacienţi refuză să recunoască în familie sau la serviciu că sunt bolnavi, tuberculoza este văzută drept o boală ruşinoasă, acoperită de tabuuri. Mulţi refuză de asemenea să urmeze tratamentul necesar de teama de a fi stigmatizaţi, cu toate că orice amânare sau întrerupere a acestuia agravează starea pacientului şi duce la rezistenţă la medicamente. Tratamentul pentru TBC este inclus intr-un program national si este gratuit. Dureaza intre 6-8 luni si este eficient. Este foarte important ca pacientul sa nu renunte la medicatie. Multi pacienti se simt mult mai bine dupa doua saptamani si cred ca sunt vindecati. Nu este adevarat. Abandonarea medicatiei face ca bacilul Koch sa devina rezistent la tratament și vindecarea să nu mai fie posibilă.
Controlul tuberculozei este posibil, dar acest lucru inseamna abordarea unor probleme stringente, cum ar fi saracia si vulnerabilitatea, investitii in sistemele de sanatate publica si cresterea accesului la prevenire, diagnostic si tratament.
În acest context, pe 24 martie 2013 Asociația Obștească Pentru Prezent și Viitor va organiza acțiuni de sensibilizare a opiniei publice în cadrul proiectului “Sporirea Rolului Comunității și Pacientului în Controlul TBC” . Acțiunea are ca scop de a atenționa societatea asupra pericolului maladiei ,care provoacă moartea a milioane de oameni, iar morbiditatea prin tuberculoză în Moldova este aproape de 3 ori mai mare decit media din țarile europene. Evenimentul va avea loc în grădina publică "Ștefan Cel Mare și Sfînt" în intervalul de timp 12.00-14.00.