- English
- Română
Violența verbală și fizică –un semnal de alarmă!
La data de 5 martie, A.O Pentru Prezent și Viitor a desfășurat o sesiune de informare cu tematica "Violența verbală și fizică –un semnal de alarmă!" care a fost destinată beneficiarelor proiectului /Prevenirea Infecției HIV SIDA în rîndul CDI/ . În cadrul acestei întîlniri, 17 femei au luat act teoretic de fenomenul de violență, deși din păcate, majoritatea dintre ele se ciocnesc cu acest fenomen destul de frecvent sau au trăit coșmarul de a fi bătute, agresate de proprii parteneri... Cu regret, acestea se simt vulnerabile atît în stradă, cît și în propria casă, securitatea fiindu-le amenințată constant.
Violența domestică se poate întîmpla oricui, însă, de cele mai multe ori, bărbații abuzează de partenerele lor de viață. Violența domestică poate îmbrăca mai multe forme incluzînd constrîngerea, amenințarea, izolarea, abuzul fizic, emoțional și sexual.
Niciunei femei nu ar trebui să îi fie teamă să ajungă acasă. Dacă partenerul le amenință și este violent, nu ar trebui să tolereze agresiunea. Violența verbală sau fizică este o formă de comportament abuziv , care poate afecta serios starea psihică, fizică și emoțională a unei persoane. S-a demonstrat că și o expunere singulară la un astfel de comportament poate fi suficientă pentru a afecta încrederea în sine și starea fizică și emoțională a unei persoane.
Femeile – beneficiarele proiectului ne-au mărturisit că violență domestică devine parte a unui ciclu dificil de întrerupt. Din motiv, că nu au pe cineva apropiat care să le susțină, continuă să locuiască cu agresorul sub același acoperiș. Ieșirea din acest cerc vicios al violenței se desfășoară destul de dificil, mai ales dacă victima este singură și nu primește sprijin din partea nimănui.
Mesajul pe care am vrut să-l transmitem femeilor prin intermediul acestei sesiuni este că nici o ființă umană nu are dreptul să fie abuzată. Este important să fie respectată și să nu tolereze actele de violență îndreptate spre ea. Bineînțeles, victima violenței domestice trebuie să exploreze toate opțiunile existente, să solicite ajutor atîta timp cît există organizații care pot acorda sprijin de la consiliere psihologică pînă la adăpost temporar.
Fiind în ajun de Ziua Internațională a Femeii, A.O Pentru Prezent și Viitor a felicitat toate femeile cu această ocazie, încercînd să aducă puțină lumină și bucurie pe chipul lor.Acestea au primit cadouri simbolice, exprimîndu-și recunoștința față de echipa proiectului și serviciile prestate.