- English
- Română
Să Combatem TB prin Implicare!
În data de 30 septembrie 2013 AO Pentru Prezent și Viitor a organizat o masă rotundă cu genericul „Să combatem Tuberculoza Prin Implicare” cu participarea actorilor principali în controlul TB: specialistul principal Direcția Sănătății – Violeta Baltă , medic epidemiolog de la Centrul de Sănătate Publică – Ludmila Rîbac, medicii ftiziopulmonologi - reprezentanți ai celor 5 Asociații Medicale Teritoriale din mun. Chișinău, reprezentanți ai Direcțiilor Asistență Socială, și președintele Platformei Naționale a OSC-rilor active în controlul TB, Lilian Severin. Scopul mesei rotunde a fost convocarea tuturor prestatorilor de servicii importanți în controlul TB pentru a afla care sunt aspectele care ar trebui îmbunătățite sau asupra cărora trebuie să ne axăm , atunci cînd dorim să avem rezultate utile.
Masa rotundă a demarat cu o notă informativă privitor la evoluția Tuberculozei în R. Moldova care a fost prezentată de către D. Ludmila Rîbac, medic epidemiolog de la Centrul de Sănătate Publică. Datele prezentate au reflectat situația alarmantă în care se află populația și riscul sporit de îmbolnăvire. Informația descrisă a avut un impact deosebit în rândurile asistenților sociali care s-au familiarizat cu această problemă mai profund.
În cadrul mesei rotunde s-au pus în discuție atât problemele cu care se confruntă bolnavii de Tuberculoză, pe de o parte, personalul medical, asistenții sociali și reprezentanții ONG – rilor, pe de altă parte.
Lilian Severin, președintele Platformei Naționale a OSC-rilor active în controlul TB a vorbit despre cele 10 ONG-ri din R.Moldova care se implică în lucrul cu bolnavii de TB, rezultatele activităților implementate și așteptările pe care le are Platforma pe viitor.
Cristina Moraru - director de proiect Sporirea Rolului Pacientului și Comunității în Controlul TB, a relatat despre activitățile și rezultatele implementate de către ONG în controlul Tuberculozei. Participanții s-au implicat activ în discuții și au intervenit ori de cîte ori aveau întrebări legate de TB și profilaxia bolii. Din întrebările puse în discuție se enumeră: vârsta optimă de vaccinare , repercusiunile în cazul nevacinării la timp, metodele de prevenție ale Tuberculozei, stigamtizarea bolnavilor și importanța menținerii pacienților în tratament pînă la sfîrșit.
Una din problemele abordate a fost ineficiența legii ce ține de izolarea bolnavilor de tuberculoză care refuză din varii motive tratamentul și prezintă un pericol social pentru persoanele sănătoase.
Masa rotundă s-a încheiat cu discuții privitoare la o conlucare eficientă dintre instituțiile medicale, Direcția Asistență Socială, ONG – rile care doar printr-un efort comun pot avea un impact pozitiv asupra situației cu privire la Tuberculoza în R.Moldova.